Συστήματα Εγγραφής, Αισθητήρες χωριτικής ζεύξης (ccd), Ταχύτητα κλείστρου, Φωτεινότητα (Lux)
Όπως σας είχαμε πει στο προηγούμενο τεύχος, αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μία ανάλυση μερικών από τις "ικανότητες" των εικονοσκοπίων, έτσι λοιπόν, σε αυτό το τεύχος έχουμε...

Συστήματα Εγγραφής

VHS: Είναι το δημοφιλέστερο σύστημα στον Ελληνικό χώρο, είναι αυτό που έχουν όλα τα οικιακά Video και η ανάλυση που προσφέρει είναι 240 οριζόντια γραμμές.

Video 8: Προσφέρει ανάλυση 250 γραμμών και μαζί με την Hi 8 (είναι αυτές που είναι σε κασέτα 8mm) είναι το δημοφιλέστερο format σε εικονοσκόπια στον κόσμο, το οποίο παρουσιάστηκε από την SONY το 1985 και έφερε επανάσταση στις οικιακές βιντεοταινίες, όπως η ίδια αναφέρει. Επίσης ένα άλλο προτέρημα αυτού του συστήματος και του Hi8 είναι ότι έχουν καλύτερη απόδοση ήχου αφού μπορούν εκτός από MONO, και STEREO να έχουν εγγραφή Ψηφιακής παλμικής διαμόρφωσης ήχου.

S-VHS: Είναι η εξελιγμένη μορφή του απλού Vhs το οποίο έχει ανάλυση 400 γραμμές αλλά δεν είναι πολύ διαδεδομένο...

Hi8 : Είναι η εξελιγμένη μορφή του Video 8 (8mm) και μπορεί να φτάσει μέχρι και περισσότερο από 420 γραμμές οριζόντιας ανάλυσης της εικόνας, έχει πολύ καλή ποιότητα ήχου όπως και το απλό video 8 και το 1989 η SONY παρουσίασε μία θεαματική βελτίωση με το σύστημα αυτό. Αυξάνοντας το μήκος κύματος του Video 8, έγινε δυνατό να καταγραφούν περισσότερες σημαντικές λεπτομέρειες, μέχρι και οι τόνοι της επιδερμίδας, αποτυπώθηκαν με εκπληκτική ακρίβεια, και έγινε δημοφιλέστατο, αφού έχει ακουμπήσει για καλά τα επαγγελματικά όρια, και μπορούμε να πούμε είναι η μετάβαση του οικιακού στον επαγγελματικό τομέα, και αρκετοί το χρησιμοποιούν επαγγελματικά, γιατί έχει αρκετά προσόντα, και φυσικά είναι συμβατό με το σύστημα Video 8.

Αισθητήρες χωριτικής ζεύξης (CCD)

Ανά Διαστήματα αναφερθήκαμε στα CCD, δηλαδή στους αισθητήρες χωριτικής ζεύξης.... οι αισθητήρες χωριτικής ζεύξης, μετασχηματίζουν τις οπτικές πληροφορίες σε ηλεκτρικά σήματα, διαθέτουν μεγάλο αριθμό από pixels, τα οποία φανερώνουν την ένταση του φωτός σε ένα σημείο, όσο περισσότερα είναι τα pixel τόσο καλύτερη ποιότητα εικόνας έχουμε, και είναι μεγαλύτερο το πλήθος των λεπτομερειών.
Για την ανάλυση της εικόνας όμως δε χρησιμοποιούνται όλα τα pixels που έχει ένα CCD, συνήθως όμως αναφέρονται πόσα είναι τα συνολικά και πόσα τα ενεργά pixels, στην επιφάνεια του CCD, για παράδειγμα μπορεί συνολικά να είναι 470.000 pixels και τα ενεργά να είναι 440.000.
Όσο περισσότερα pixels έχει ένα CCD τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε, για αυτό και η SONY όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί CCD ακριβείας, με περισσότερα από τα κανονικά, κάνοντας έτσι την εικόνα να έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια.. (πχ αντί για 320.000 pixels που είναι κανονικά έχει 470.000 pixels...)

Ταχύτητα Κλείστρου (CCD)

Ταχύτητα κλείστρου είναι η ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της μηχανής και αποτυπώνονται οι εικόνες (τα καρέ) πάνω στην ταινία... δηλαδή...
Εάν αναπαράγετε κάποια ταινία με γρήγορα κινούμενα αντικείμενα σε αργή κίνηση, όπως έναν αυτοκινητιστικό αγώνα, η ποιότητα της εικόνας που θα δείτε θα είναι φρικτή... και αυτό γιατί το αντικείμενο θα είναι θολό, γιατί η η αυτόματη ταχύτητα του κλείστρου δεν ήταν αρκετά γρήγορα ώστε να "πιάσει" το αντικείμενο (πχ αυτοκίνητο).
Τα εικονοσκόπια, επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει κάποια ταχύτητα, (1/50 μέχρι 1/1000 ή 1/4000 ενώ στα ακριβά μέχρι 1/10.000) όσο ποιο γρήγορα κινείτε ένα αντικείμενο τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η ταχύτητα του κλείστρου, όμως όσο περισσότερο αυξάνετε η ταχύτητα του κλείστρου, τόσο λιγότερος φωτισμός φτάνει στο CCD (Αισθητήρας χωριτικής ζεύξης), με αποτέλεσμα πολύ γρήγορες ταχύτητες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε καλές συνθήκες φωτός, σε αντίθετη περίπτωση το αντικείμενο εμφανίζετε σκοτεινό.
Όσοι ασχολούνται και με τη δημιουργική βιντεογράφηση μπορούν επίσης να δημιουργήσουν και το ακόλουθο.. εφέ... Δηλαδή, να αυξήσουν την ταχύτητα του κλείστρου, με αποτέλεσμα να φτάσει λιγότερο φως στο CCD ώστε να ανοίξει το διάφραγμα και να μειωθεί το βάθος του πεδίου. Το αντικείμενο θα παραμείνει εστιασμένο, ενώ το φόντο θα "φλουτάρει" κάνοντας την εικόνα ποιο ευχάριστη.

Φωτεινότητα (LUX)

Ένα σημαντικό πρόβλημα για μία καλή λήψη σε εσωτερικό χώρο, είναι ο φωτισμός ο οποίος υπάρχει, που πολλές φορές μπορεί να γίνει μικρότερος από τον ελάχιστο φωτισμό που απαιτείτε για την εγγραφή εικόνων και να δημιουργεί προβλήματα.
Η ένταση αυτή του φωτός μετριέται με τα LUX, και ένα LUX, είναι το φως που βγάζει ένα κερί σε απόσταση 1μέτρο.
Οι περισσότερες βιντεοκάμερες, έχουν σαν ελάχιστο φωτισμό τα 2 lux, σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να ενισχύσετε το φωτισμό με ειδική λειτουργία της κάμερας (αν διαθέτει) που ονομάζετε "εσωτερικός φωτισμός" με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας δημιουργώντας "θόρυβο" (χιονάκια).
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μία λήψη σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό ή κάποιο βράδυ, ή γενικά οπουδήποτε θέλετε να κάνετε μία λήψη με σκοπό όχι ιδιαίτερα την ποιότητα της εικόνας. Οι θόρυβοι που μπορεί να έχει, είναι ανάλογα από κάμερα σε κάμερα, και ανάλογα το σύστημα εγγραφής της.
Στο επόμενο τεύχος, θα αναλύσουμε τα συστήματα εστίασης, και τον ήχο, δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία μίας βιντεοκάμερας.

Αλέξανδρος Μπούκουρης (djalex@hol.gr)